5 důvodů, proč vsadit na metaverse v roce 2022

Mark Zuckerberg, generální ředitel Facebooku, loni v listopadu všechny překvapil prohlášením, že společnost se od té doby bude jmenovat Meta , jako manifest cíle přeměnit svůj ekosystém v metaverze.

Koncept metaverse ve světě technologií a digitálu ve skutečnosti již nějakou dobu koloval : několik společností a start-upů ve skutečnosti začalo experimentovat s tímto novým způsobem chápání webu, každá se svým vlastním přístupem. Teprve se vstupem do hry velké společnosti, jako je gigant Menlo Park, však myšlenka metaverze zaujala širokou veřejnost .

Rok 2022 by tedy mohl být rokem, ve kterém se metaverze začne prosazovat a na trhu se objeví důležité nové aplikace. Pokud tedy podnikáte na internetu, bude nezbytné rychle pochopit, zda je to oblast, do které se vyplatí investovat : v tomto článku vám prozradíme pět důvodů, proč na to vsadit, ale také problém, který je třeba řešit .

Pokračujme však popořadě.

Co je metaverze?

Oznámení o zrodu Mety jistě mnohé zaujalo, ale především vyvolalo oprávněnou otázku: o co jde v praxi?

Ve skutečnosti není odpověď tak zřejmá , především proto, že metaverze není něco, co již skutečně existuje, ale spíše perspektiva do budoucna. Za druhé, je obtížné vysvětlit jednoduše proto, že koncept, který spojuje několik různých trendů .

Začněme tím, že metaverze je koncept zrozený ve sci-fi a zejména vytvořený Nealem Stephensonem v románu „Snow Crash“ z roku 1992 a převzatý Ernestem Clinem v „Ready Player One“. V těchto případech je metaverze alternativní virtuální realitou, kde můžete uniknout z dystopického vnějšího světa.

„Skutečný“ metaverse si místo toho klade za cíl být souborem různých virtuálních zážitků na více kanálech, kde můžete komunikovat s lidmi, kteří jsou fyzicky vzdálení. Stručně řečeno, šlo by o vyvinutou verzi hovorů a chatovacích místností Zoom, kde můžete vytvářet hlubší interakce jak v práci, tak ve volném čase.

Způsoby, jakými lze tohoto cíle dosáhnout, jsou různé a sahají od skutečných 3D prostředí, která lze zažít prostřednictvím VR diváků, až po jednodušší platformy pro sdílení , které nejsou příliš daleko od videohry, jako je Fortnite nebo Minecraft.

Nyní, když máme základní pochopení významu metaverze, neztrácejme další čas a přejděme k pěti důvodům, proč na ni v roce 2022 vsadit!

1. Weboví obři již začali

Facebook není jedinou velkou technologickou společností, která se zaměřuje na metaverze, naopak. Tak se pohybují velká jména v Silicon Valley i mimo něj.

  • Apple : podle analýz cupertinská společnost plánuje svůj vstup do sektoru smíšené reality s technologiemi AR a VR, které by se mohly stát přirozeným vývojem mobilních a nositelných zařízení při používání webu. Pokud by Apple v příštích několika letech uvedl na trh produkt, který tuto technologii využívá, oživení trhu by mohlo být pozoruhodné.
  • Microsoft : mateřská společnost Windows byla ve svých záměrech určitě jasnější a oznámila spuštění Mesh for Teams v roce 2022 : je to funkce, která spojí možnosti smíšené reality s nástroji pro produktivitu , což vám umožní pracovat na dálku v přirozenějším prostředí. . Podle společnosti bude pomocí avatarů a virtuálních místností možné učinit interakce méně oddělené a odstranit některé běžné problémy videohovorů.
  • Niantic : softwarový dům pro AR známý pro Pokémon GO oznámil uvedení bezplatné a open source sady pro vývoj přístupnějších zážitků z rozšířené reality . Podle společnosti to umožní vytváření aplikací smíšené reality, kde se metaverse stává rozšířením reálného světa . Cílem je proto využít příležitosti tohoto nového webového paradigmatu, aniž by došlo ke ztrátě fyzičnosti a lidského tepla živých interakcí .
  • Snap Inc .: Společnost stojící za Snapchatem a Bitmoji je ve vývoji metaverze považována dokonce před Facebookem . Žlutá sociální platforma ve skutečnosti již dávno zavedla možnost vytvářet personalizované avatary a funkce, které využívají rozšířenou realitu, aby byl zážitek pohlcující.
  • Roblox : Tento software se narodil v roce 2006 a je definován jako „platforma představivosti“, protože umožňuje uživatelům vytvářet vlastní 3D světy a komunikovat s ostatními uživateli, hrát, mluvit nebo spolupracovat na kreativních projektech. Po vstupu na akciový trh v listopadu 2021 je softwarový dům Roblox Corporation považován za jednu z nejslibnějších společností v tomto sektoru.

To jsou jen některé z technologických společností, které investují do metaverze: mimo jiné najdeme také Tencent, Nike, Dyson, Epic Games, Nvidia a Amazon. Seznam, který se má v roce 2022 dále rozrůstat.

2. Pandemie tento vývoj urychlila

Na rozdíl od toho, co se děje během velkých ekonomických krizí, globální zdravotní krize, kterou zažíváme, nezpomalila technologický vývoj, ale spíše jej urychlila . S omezením cestování a rozšířením práce na dálku se mnoho lidí začalo dívat na online zážitky jako na nový způsob interakce s ostatními.

Tato bezprecedentní potřeba vedla na jedné straně k popularizaci aplikací jako Zoom a Houseparty nebo videoher jako Animal Crossing a na druhé straně, jak jsme viděli, přiměla mnoho společností k investicím do virtuální či smíšené reality. sektor .

Mimořádná situace nepochybně urychlila přijetí digitálních nástrojů pro interakci s našimi sociálními kruhy, čímž se prolomily překážky vstupu, které dříve mělo mnoho lidí . Zároveň však toto rychlé all-in zvýraznilo několik prvků, díky nimž jsou tyto aplikace vzhledem ke konceptu metaverse stále trochu hrubé : například Speciální databáze častý nedostatek „perzistence“ virtuálního světa, rozhraní, která nejsou velmi dostupné a absence integrace mezi různými službami.

Stručně řečeno, COVID měl úlohu normalizovat naše vnímání online platforem jako prostoru interakce: v nadcházejících letech budeme místo toho svědky dalšího impulsu evoluce, který tyto různé „proto-verše“ promění ve skutečný metaverz.

3. Role blockchainu a kryptoměn

Pojem metaverze se šíří v historickém období bohatém na technologické inovace v oblasti informačních technologií , které podnítily nové způsoby nahlížení na různé aspekty reality.

Technologické základy, ze kterých se zrodil, jsou tytéž, které umožnily vývoj stále populárnějších blockchainových aplikací a které budou egin zure bezeroak zure markaz maitemindu berrikuspenen podporovat přechod k takzvanému Web3. Struktura blockchainu se v podstatě může stát jedním z nástrojů, pomocí kterých lze vytvářet virtuální zážitky integrované s reálným světem . Něco podobného se děje například v případě sociálních tokenů , virtuálních “tokenů”, pomocí kterých lze vykoupit služby a zkušenosti nebo jimi ovlivňovat volby veřejných subjektů (jako jsou celebrity nebo sportovní týmy).

Ve vývoji metaverze budou hrát roli i kryptoměny . Ve virtuálním světě je jasné, že jakákoli ekonomická transakce se musí odehrávat online: to jistě poskytne další podporu elektronickým platbám, ale také to udělá pro uživatele přijatelnější myšlenku vlastnit „digitální“ peníze .

ČTĚTE TAKÉ: Jak se změní e-commerce mezi uživatelskou zkušeností, blockchainem a sociálními médii

A konečně, šíření NFT také osvobozuje umělecký svět od materiálnosti díla a pomáhá vytvářet nové možnosti zpeněžení pro ty, kteří vytvářejí digitální obsah. Pokud bude popularita NFT nadále růst dnešním tempem, mohlo by se stát klíčovým prvkem při zrodu metaverze .

Dá se tedy říci, že metaverse, blockchain, kryptoměny a NFT jsou různé strany stejné reality, které se budou v příštích několika letech vzájemně podporovat .

4. Pro mnoho značek je metaverze již realitou

Nejen společnosti, které působí na internetu, věří v metaverze : od automobilového a módního sektoru po sektory zábavy, krásy a FMGC již existuje mnoho značek, které experimentují s možnostmi metaverze . Zde je několik příkladů.

  • NASCAR , americká závodní soutěž, zahájila víceletý společný podnik s Roblox s cílem propagovat značku mezi mladšími lidmi. Především různé iniciativy: spuštění virtuálního auta, značkové oblečení pro avatary a soutěž o cy lists návrh vlastní uniformy.
  • Mexický potravinářský řetězec Chipotle také využil Roblox k zahájení pouze virtuální akce pro Halloween , kde rozdal návštěvníkům digitálního obchodu 30 000 (skutečných) burritos.
Zdroj: Chipotle
  • Coca-Cola spustila NFT na otevřeném moři u příležitosti Světového dne přátelství a výtěžek z aukce věnovala Special Olympics International. Tuto strategii využívají i další aktéři k poskytování charity inovativním a účinným způsobem .
  • Korejská automobilová značka Hyundai vytvořila Mobility Adventure , virtuální prostor, kde se uživatelé mohou dozvědět o značce prostřednictvím interaktivních zážitků a sdílení . Platforma má centrální náměstí pro akce, eko-les, kde se mluví o udržitelné mobilitě, a závodní dráhu pro hraní s vysoce výkonnými modely.
  • Ve světě módy Balenciaga , značka luxusního streetwearu, spolupracovala s Fortnite na zpřístupnění některých položek ve hře .
  • Gucci na druhou stranu uspořádal na Robloxu výstavu, na které vydražil virtuální tašku za více než 4 000 dolarů (více, než byla cena tašky ve skutečnosti).

5. Gen-Z je již v metaverse

Každá B2C značka, aby časem nestárla, potřebuje zapojit nové generace . Zejména Gen-Z (narozené od roku 1996) nyní představuje důležitou část trhu a bude postupně přebírat stále dominantnější roli ve firemních strategiích .

Tito spotřebitelé vyrostli ve světě, kde jsou internet, sociální média a virtuální interakce nedílnou součástí každodenního života . Navíc celých 87 % „Zoomerů“ jsou hráči videoher, s průměrem 7,20 hodin používání týdně : to znamená, že tato generace si od dětství zvykla na pohyb ve virtuálních světech.

Pro lidi z Gen-Z je internet rozšířením jejich reality , kde se mohou stýkat, získávat informace, diskutovat, nakupovat a pracovat. Z tohoto důvodu to bude generace, která povede šíření metaverze , nejvíce nakloněná chopit se příležitostí, které bude schopna nabídnout, a ochotná zapojit se značkami, které ji budou využívat.

Závěr: skutečný problém metaverze

V tomto článku jsme viděli některé z hlavních důvodů, proč v roce 2022 (a také v následujících letech) budete muset pečlivě zhodnotit možnost investování do metaverze.

V tuto chvíli se možná ptáte: v čem je háček?

Zde, jak se očekávalo, představuje vývoj metaverze důležitý problém, zejména pro menší subjekty . Nejkomplexnější aspekt schopnosti přijmout tuto novou příležitost spočívá v požadovaných dovednostech .

Aby bylo možné vytvořit integrovaný virtuální zážitek, je nutné mít pokročilé znalosti programování, vývoje webu a 3D modelování . Poté budou zapotřebí dovednosti v oblasti gamifikace a vícekanálového marketingu a také solidní základní obchodní strategie pro maximalizaci návratnosti investic. V neposlední řadě budou vyžadovány velmi pokročilé schopnosti analýzy dat , neboť bude nutné pohybovat se v experimentálním a dosud málo prozkoumaném terénu, kde je nezbytné rozpoznávat trendy.

V zásadě, pokud se po přečtení tohoto článku nemůžete dočkat, až využijete možnosti metaverze pro své podnikání, doporučujeme vždy tyto aktivity zahrnout do širší digitální strategie podporované marketingem digitálních odborníků. To vám pomůže pochopit, zda jsou vaše nápady proveditelné, a určit správné dovednosti, jak to udělat .

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *