Koja je razlika između ciljanog oglašavanja

Dakle, danas ćemo govoriti o ciljanju – jednom od najpreciznijih i najciljanijih formata oglašavanja. Omogućuje vam izbjegavanje neciljanih pojavljivanja oglasa i uistinu učinkovito optimiziranje proračuna za oglašavanje.

Reći ćemo vam kako funkcionira ciljano oglašavanje, koje su glavne prednosti ciljanog oglašavanja, a koji su njegovi nedostaci, za kakvu je vrstu poslovanja prikladno i kako ga koristiti na različitim platformama. Bit će zanimljivo i korisno!

 

Što je ciljano oglašavanje jednostavnim riječima?

Ciljano oglašavanje je specifičan format oglašavanja na društvenim mrežama, koji vide samo korisnici koji spadaju u parametre koje ste naveli: spol, dob, geolokacija, lista interesa itd.

Zapravo, sam naziv ovog formata oglašavanja dolazi od riječi target – “cilj”. Parametre postavljate sami, nakon čega algoritmi za ciljanje identificiraju odgovarajuće korisnike i prikazuju im vaše oglašavanje.

Kako funkcionira ciljanje

Ciljano oglašavanje na društvenim mrežama funkcionira prema prilično jednostavnoj shemi:

  1. U odabranoj društvenoj mreži konfigurirate parametre ciljane publike za pojavljivanja: spol, dob, geolokaciju, bračni status itd.
  2. Napravite oglas, ispunite ga tekstom, grafikom i drugim informacijama.
  3. Postavite odgovarajući proračun i počnite prikazivati ​​oglase.

Ovo je najjednostavnije objašnjenje kako funkcionira ciljano oglašavanje. U stvarnosti je sve malo kompliciranije. U nastavku ćemo govoriti o zamršenosti postavljanja i pokretanja. Za početak možete pročitati prethodne publikacije na ovu temu:

  • «Kako pravilno postaviti oglašavanje na Instagramu»;
  • «Geografsko ciljanje».

Preporučujemo da pročitate ove članke kako biste bolje razumjeli što je ciljano oglašavanje i kako funkcionira.

 

Dobijte besplatnu reviziju i načine za povećanje oglašavanja na društvenim mrežama

 

i kontekstualnog oglašavanja?

Razumijevajući što je ciljanje, lako je pogoditi razliku između takvog oglašavanja i kontekstualnog oglašavanja:

  • ciljani oglasi prikazuju se na društvenim mrežama na temelju podataka o ciljanoj publici;
  • kontekstualni oglasi prikazuju se u rezultatima pretraživanja za relevantan ključni upit.

Odnosno, u kontekstualnom oglašavanju pojedinačni parametri ciljane publike gube se u pozadini. Ovdje su upiti za pretraživanje na prvom mjestu. Kontekstualni oglasi više su usmjereni na “toplu” publiku, dok ih ciljaju i na “toplu” i na “hladnu” publiku.

 

Ne može se reći da je ciljanje bolje od kontekstualnog oglašavanja. To su dva potpuno različita formata koji se međusobno nadopunjuju, ali ne zamjenjuju. Imajte na umu da će, uz sve ostale uvjete, cijena kontekstualnog oglašavanja biti veća.

Kakav je izgled reklame?

Jedna od značajnih prednosti ciljanog ogna pi Kupite SMS uslugu tanje polašavanja na društvenim mrežama je njegova vizualna sličnost s običnom objavom koju korisnici objavljuju na Facebooku ili Instagramu. Reklamni materijali prirodno se uklapaju u feed i mogu privući pozornost korisnika. Da se radi o plaćenom sadržaju ukazuje mala oznaka u gornjem lijevom kutu – “Oglašavanje”.

 

Kupite SMS uslugu

 

Kako bi ciljanje društvenih medija dobro funkcioniralo, važno je da tvrtke koriste slike određenog formata. Zatim se skladno kombiniraju s cjelokupnim stilom trake, izgledaju prirodno i nenametljivo. Sukladno tome, korisnici će reagirati na oglašavanje.

Ciljevi i zadaci ciljanog oglašavanja

Važno je ne samo razumjeti što je ciljanje. Mor Kuidas koostada ja rakendada Facebooki turundusstrateegiat ate utvrditi je li ovaj format prikladan za vaše poslovanje i za što ga točno možete koristiti. Glavni ciljevi koji se mogu postići ciljanjem su sljedeći:

  • dobivanje potencijalnih kupaca, povećanje broja posjetitelja na stranici;
  • rast broja pretplatnika na društvenim mrežama;
  • povećanje svijesti o marki;
  • privlačenje ljudi s interneta na offline;
  • povećanje prodaje robe i usluga na stranici.

Ciljanje je uistinu univerzalni format promocije s ogroetr ca cell numbers aživamnim potencijalom. Pogotovo ako njegovom postavljanju pristupite sveobuhvatno.

 

Koje su vrste ciljanog oglašavanja?

Postoji 5 glavnih vrsta ciljanja:

  1. Geografski (geografsko ciljanje).
  2. Bihevioralni.
  3. Prema interesima.
  4. Vremenski.
  5. Socio-demografski.

Učinkovita reklamna kampanja moguća je samo uz sposobnost kompetentnog kombiniranja i kombiniranja različitih vrsta ciljanja i njegovih formata. O njima ćemo detaljnije govoriti u nastavku.

Formati oglašavanja na društvenim mrežama

Ciljano oglašavanje na društvenim mrežama dostupno je u nekoliko glavnih formata:

  1. Vrtuljak – objava s karticama (slike, tekst, link).
  2. Oglašavanje u Stories (na Instagramu, Facebooku i drugim platformama).
  3. Univerzalna objava – publikacija s fotografijom, videom, tekstualnim sadržajem, poveznicom, anketom, lokacijom na karti i sl.
  4. Lead Ads je novi format koji kombinira oglasnu jedinicu i obrazac za prikupljanje kontakata ciljne publike.

Postoje li ograničenja za ciljano oglašavanje?

 Da, definitivno. I oni mogu ovisiti o politici stranice na kojoj se reklamiraju roba i usluge, kao io zakonodavstvu zemlje. Stoga ne postoje posebna pravila o obliku i sadržaju reklamnih materijala. Često ih diktira politika tvrtke,  tako da ciljano oglašavanje može biti raznoliko, što vam zauzvrat omogućuje kreativnost kako biste privukli pozornost kupaca. Ali u isto vrijeme postoje ograničenja i svakako ih treba uzeti u obzir.

 Na primjer, ne možete reklamirati oružje, lijekove ili dodatke prehrani na Facebooku. Ograničenja mogu biti drugačija na drugim mjestima. Na primjer, oglasi koji oglašavaju nakit ili proizvode od krzna neće biti moderirani. Općenito, u Ukrajini je zabranjeno ciljano oglašavanje koje prikazuje nasilje, koristi rodne stereotipe, sadrži nagovještaje seksualnih odnosa, spolne diskriminacije itd.

Koje su prednosti i nedostaci ciljanog oglašavanja?

Ne postoji idealan format oglašavanja. Ne vjerujte onima koji dokazuju suprotno. Štoviše, formati oglasa na društvenim mrežama mogu se razlikovati od platforme do platforme. Ali u svakom slučaju,  ciljanje ima i prednosti i slabosti. Razgovarat ćemo o njima dalje.

Prednosti ciljanog oglašavanja:

  1. Fleksibilna konfiguracija parametara ciljane publike . Možete uzeti u obzir svoj popis interesa, bračni status i prisutnost djece. Možete čak vezati prikazivanje reklama uz rođendan osobe.
  2. Kreativna prezentacija . Svojim ciljanim oglasima možete dodati naslove, slike i tekst. To vam daje velike mogućnosti za kreativnost i privlačenje pažnje.
  3. Jednostavno i intuitivno postavljanje ciljanog oglašavanja . Tehnički, lansiranje mete je pitanje nekoliko minuta. Za to vam nisu potrebne posebne vještine ili znanja. Pitanje je samo možete li ispravno postaviti cilj i naznačiti optimalne parametre ciljane publike.
Kupite SMS uslugu

Usporedite tržišne cijene

tehničkim SEO uslugama, postoji mnogo pružatelja usluga, ali nisu svi isti. Ako tražite najbolju optimizaciju za svoju web stranicu, usporedba cijena i […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *