Kako pronaći cijenu dionice neuvrštene tvrtke

Poduzećima koja ne kotiraju na burzi ne trguje se na burzi i od njih se ne zahtijeva objavljivanje toliko financijskih podataka kao od uvrštenih društava. To može otežati procjenu cijena dionica i tvrtki koje ne kotiraju na burzi jer ima manje informacija na kojima se može temeljiti procjena.

Za vrednovanje tvrtki koje ne kotiraju na burzi može se koristiti nekoliko metoda, uključujući:

1. Usporedna analiza poduzeća

To uključuje usporedbu tvrtki koje ne kotiraju na burzi sa sličnim tvrtkama koje kotiraju na burzi. To može biti teško jer može biti teško pronaći iste tvrtke, ali vam može dati predodžbu o tome koliko bi tvrtka mogla vrijediti da je navedena.

2. Analiza diskontiranog novčanog toka

To podrazumijeva predviđanje budućih novčanih tokova tvrtke i njihovo diskontiranje na njihovu trenutnu vrijednost. To može biti tešk Knjižnica telefonskih brojeva o jer zahtijeva donošenje nekoliko pretpostavki o budućnosti, ali može vam dati ideju o unutarnjoj vrijednosti tvrtke.

Knjižnica telefonskih brojeva

3. Vrednovanje temeljeno na imovini

To podrazumijeva vrednovanje poslovanja  આપણી પોતાની મુખ્ય ક્ષણોને ઓળખવા અ u svjetlu njegove imovine. To može biti teško jer može biti teško vrednovati nematerijalnu imovinu kao što je goodwill, ali može vam dati ideju o minimalnoj vrijednosti tvrtke.

4. Tržišno vrednovanje

To uključuje vrednovanje poduzeća na temelju njegove tržišne kapitalizacije. To može biti teško jer zahtijeva procjenu cijene dionice tvrtke, ali vam može dati ideju o vrijednosti tvrtke ako je navedena na burzi.

5. Zarada od višestrukih procjena

To uključuje vrednovanje poduzeća na temelju njegove zarade po dionici. To može biti teško jer zahtijeva procjenu zarade tvrtke, ali vam može dati predodžbu o tome koliko bi tvrtka mogla vrijediti da je na burzi.

Kako investitori mogu pristupiti neuvrštenim dionicama i vrijednosnim papirima ?

Koju god metodu upotrijebili, važno je zapamtiti da je vrijednost koju izračunate samo procjena. Ne postoji garancija da će tvrtka ikada biti uvrštena na burzu ili da će vrijediti onoliko koliko ste izračunali.

Neuvrštene dionice su one kojima se ne trguje na burzi. Neuvrštenim dionicama i vrijednosnim papirima ne trguje se na burzi ili uređenom tržištu. Izraz “neuvršteni” odnosi se na činjenicu da se ovim vrijednosnim papirima ne trguje na organiziranoj burzi.

Neke neuvrštene dionice lako je vrednovati je hk lists r tvrtka objavljuje redovita financijska izvješća. Međutim, druge neuvrštene dionice može biti puno teže vrednovati. Tvrtka može biti privatna tvrtka bez obveze objavljivanja financijskih izvješća. U ovom slučaju, budući investitori moraju se osloniti na druge izvore informacija kako bi procijenili dionice.

Neuvrštene dionice mogu biti nestabilnije od uvrštenih dionica. To je zato što je često manje informacija o poduzeću i njegovom financijskom položaju. Kao rezultat toga, moglo bi biti više nagađanja o izgledima tvrtke. Ulagači bi prije ulaganja trebali biti svjesni rizika povezanih s neuvrštenim dionicama. Trebali bi pažljivo istražiti tvrtku i njen financijski položaj. Također bi trebali biti spremni na mogućnost velikih oscilacija cijena.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *