MDF-a su znatno konzistentnije od onih kod drveta

ta je MDF?
Poznata kao MDF, ploča od vlakana srednje gustine je sintetička supstanca koja je dostupna u ravnim listovima. Ovaj čvrst i postojan materijal se koristi u raznim sektorima, posebno u stolarstvu i konstrukciji ormara, zbog svoje svestranosti.

MDF se često stvara od “otpadnih” materijala poput usitnjene drvne sječke i piljevine, koji se kombinuju sa ljepilom, a zatim izlažu jakom pritisku i visokim temperaturama tokom proizvodnje. To rezultira prepoznatljivom pločom koja se može naći u ormarićima, madracima, zvučnicima i drugim sličnim predmetima. Upotreba MDF-a, koji je često jeftiniji od šperploče, trebalo bi da smanji troškove „drvenih“ predmeta.

Kvalitete čvrstoće , koje je izrazito unizotropno (što znači da ima različita svojstva čvrstoće u različitim smjerovima). MDF se stoga može smatrati izotropnim, za razliku od drveta. Zbog ove karakteristike, lakši je za obradu od tradicionalnih proizvoda od drveta jer nema potrebe da se vodi računa o orijentaciji ploče. Osim toga, iako je MDF znatno osjetljiviji na vlagu od većine drva samostalno, može se premazati i farbati kako bi bio otporniji na vremenske uvjete.

Savjeti za CNC rezanje MDF-a
Savjet #1: Brzine i feedovi
Najvažnije karakteristike CNC glodanja su, bez sumnje, brzine i pomaci. Brzina kojom se vreteno rotira i brzina pomaka kojom se alat pomiče utječu na kvalitetu površine gotovog proizvoda, brzinu kojom se obrađuje, akumulaciju topline, dužinu vijeka trajanja alata i druge faktore.

Ako koristite veliku brzinu rotacije vretena na MDF-u, to će dati bolje rezultate u smislu poliranja površine nego ako koristite manju brzinu rotacije. Zbog činjenice da veliki broj okretaja stvara mnogo topline na krajnjem glodalu, potreban je i veći protok kako bi se izbjeglo akumuliranje topline koje može sagorjeti MDF i uzrokovati kvar krajnjeg glodala.

Ako radite sa hobistim CNC mlinom ili ruterom, postavka visokog broja obrtaja može biti prikladna početna tačka (recimo 75 posto -100 posto maksimalne brzine mašine). Tada ćete tražiti brzinu pomaka koja nije previše spora (što će rezultirati izgorjelim rubovima u vašem MDF-u i pregrijavanjem krajnjeg glodala) ili prebrzo (što će rezultirati sagorijevanjem rubova u vašem MDF-u i pregrijavanjem krajnjeg glodala lomi vašu krajnju mlinu).

Savjet #2: Krajnje glodalice
Prilikom odlučivanja koje glodalice koristiti, treba uzeti u obzir dva faktora: materijal i geometriju.

MATERIJAL

Generalno, kada je u pitanju materijal krajnjih glodala, opcija je između HSS (brzoreznog čelika) i karbida. Međutim, neka veziva i hemikalije koje se koriste za spajanje drvenih čestica tokom proizvodnje MDF-a mogu biti veoma abrazivne, uprkos Liste faksa činjenici da oba materijala mogu lako da rukuju drvom. Kao rezultat toga, glodalice od brzoreznog čelika mogu brže izgubiti oštrinu od glodala od tvrdog metala, koje su obično čvršće i manje se troše.

GEOMETRIJA

Kada je u pitanju geometrija krajnjeg glodala, opcije su često ograničene na sečenje prema gore, dole i ravnu žleb. Hajde da detaljnije ispitamo razlike:

Liste faksa

Ove krajnje glodalice, koje funkcioniraju slično kao i standardna burgija, usmjeravaju strugotine prema gore i dalje od obratka dok se on reže. Učinak ovoga može biti kidanje i cijepanje gornje površine radnog komada kada se radi o rezanju MDF-a , na primjer.

Savjet #3: Hlađenje i podmazivanje
Kao što je prethodno rečeno, glodanje MDF-a Povećajte svoj organski promet stvara toplinu koja može oštetiti materijal ili glodalicu. Osim toga, akumulacija piljevine na krajnjem mlinu i materijalu povećava trenje i ometa konvekciju topline, što sve doprinosi stvaranju topline na krajnjem mlinu.

Budući da je MDF izuzetno osjetljiv na vlagu, ne preporučuje se korištenje bilo kojeg oblika tečnog rashladnog sredstva tokom procesa mljevenja. Moguće je da će to uzrokovati naduvavanje i raspadanje medijapana, kao i stvaranje nereda i širenje prljavštine od MDF piljevine po prostoriji.

Komprimirani zrak se može koristiti za čišćenje i hlađenje putanje glodala ako je lako dostupan. Neželjene čestice se mogu ukloniti iz materijala i po outlet ugg našem mišljenjukrajnjeg glodala usisivačem za radnju ili čak modificiranim kućnim usisivačem, koji ostavlja materijal čistim i hladnim. Takođe smanjuje količinu vremena utrošenog na čišćenje nakon operacije.

CNC glodanje i rezanje MDF-a po veličini
Koristeći kompjuterski kontrolisane mašine, CNC (kompjuterska numerička kontrola) glodanje je proces pretvaranja sirovog materijala u gotov proizvod od nule. U poređenju sa „tradicionalnim“ procedurama koje ne kontroliše kompjuter, ovo rezultira produktivnijim, lakšim i preciznijim rezom. CNC glodanje je posebno popularno u stolarskoj industriji i industriji proizvoda od drveta jer proizvodi veliki obim posla, ima odličnu ponovljivost i jeftinije je od konvencionalne stolarije.

Svojstva MDF-a kao što je gore opisano čine ga savršenim kandidatom za CNC materijal za glodanje. Može se mašinski obrađivati ​​i obraditi sa lakoćom, ujednačen je i stabilan i može se dovršiti do visokog stepena kvaliteta. To, zajedno sa činjenicom da je relativno jeftin, je razlog zašto se mnogi hobisti okreću osnovnom materijalu od MDF-a za sve vrste kreacija: šablone i pribor, izradu kalupa za vakuumsko oblikovanje, graviranje slova i znakova i još mnogo toga!

Liste faksa

Kupite investicionu nekretninu

Preko 10 miliona Amerikanaca zarađuje novac od iznajmljivanja nekretnina, što pokazuje da je postati stanodavac odličan poduhvat. Iako zvuči neodoljivo, postajanje stanodavcem […]

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *